Hiszpański w kuchni


Wykwintna dieta śródziemnomorska to w Andaluzji codzienność! Oliwa z oliwek, świeże ryby i owoce morza, gazpacho i wina to tylko niektóre specjalności kuchni regionu. Dowiedz się, z której prowincji pochodzi słynne Sherry, a dokąd się wybrać na tapas.

Andaluzja - miejsce na naukę języka hiszpańskiego

Na ciepło

Tradycyjna kuchnia poszczególnych prowincji dyktowana jest ich położeniem: na wybrzeżu typowe są ryby i owoce morza, a na górzystych terenach w głębi lądu jada się więcej dań mięsnych. Tę różnorodność można zauważyć choćby w kuchni Malagi, w której obok potraw z wieprzowiny znajdziesz fritura malagueña, czyli rybę smażoną na oliwie z oliwek.

Na słodko

Desery Andaluzji to najmilsze wspomnienie po najeździe Maurów – w Kordobie znajdziesz pełen przekrój migdałowych i miodowych słodkości. Z typowo hiszpańskich ciasteczekpolvorones znana jest Sevilla. Ale „na słodko” nie zawsze znaczy „z cukrem”. Pod słońcem Huelvy dojrzewają pyszne truskawki, a w Almerii owoce egzotyczne, na przykład czerymoja.

Na zimno

Ulgę podczas upałów przynoszą nie tylko lody. Sprawdzonym sposobem na orzeźwienie w ekstremalnych warunkach są chłodniki: zrobione z pomidorów, papryki, ogórka, doprawione czosnkiem i podawane z kawałkami lodugazpacho, albo typowe w Kordobie salmorejo, serwowane z jajkiem lub szynką iberyjską.

Na tapas

Hiszpanie chętnie jedzą w barach i restauracjach i pielęgnują związane z tym przyjemne tradycje: do zimnego napoju, piwa czy wina podawane są przekąski, tak zwane tapas. Możesz liczyć na kilka oliwek, kawałek sera czy szynki… chyba że jesteś w Granadzie! Tam miejscową specjalnością jest bogata oferta tapas podawanych w tak solidnych porcjach, że jeśli zamówisz dwa lub trzy napoje, wyjdziesz przejedzony. Zamiast drobnej przekąski dostaniesz stek z frytkami albo specjalność Jaen, roladki z sera i szynki flamenquines.

W kieliszku

Wino znane na świecie jako Sherry pochodzi z Jerez w Kadyksie i od nazwy tej miejscowości wzięło swą nazwę, z czasem zniekształconą w tłumaczeniu na inne języki. Specjalnością Malagi są słodkie wina deserowe, a Kordoby białe wino Montilla-Moriles. Jest w czym wybierać!