Jak przygotować typowe andaluzyjskie danie: gazpacho
Znane też jako „hiszpański chłodnik” gazpacho pochodzi z Andaluzji. Na oryginalną recepturę składała się oliwa z oliwek, czosnek, sól, ocet i chleb z poprzedniego dnia, dlatego był postrzegany jako potrawa ludzi ubogich. Później, wraz z przybyciem Kolumba do Ameryki, Sewilla stała się punktem, do którego spływały liczne dotąd nieznane artykuły spożywcze. To pozwoliło na wzbogacenie gazpacho o pomidory i zieloną paprykę i to w takiej formie znamy go dzisiaj.
Gazpacho często jest serwowane jako przystawka. To jedna z najlepszych przynoszących orzeźwienie broni przeciwko letnim upałom. Polecamy podawanie go z grzankami i udekorowanie przecierem pomidorowym lub zieloną papryką, co nada mu jeszcze bardziej atrakcyjne kolory.
Jeśli Ty też chcesz cieszyć się tym zdrowym i pysznym daniem, musisz tylko podążać za instrukcjami zawartymi w naszym przepisie:
PRZEPIS NA GAZPACHO
Zmiksuj następujące składniki:
3 średnie pomidory (1/2 kilograma)
1 papryka
2 ząbki czosnku
1 mały, 50 gramowy, kawałek ogórka (opcjonalnie)
1 kawałek chleba (50g)
1 mała łyżeczka soli
1 łyżka octu
2 łyżki oliwy z oliwek
Do całości dodaj jedną szklankę wody (150ml)
📞 +34629378476
/chengzistudy
HiszpanskiwAdaluzji.pl to portal informacyjny, o niekomercyjnym charakterze.
Naszą misją jest bezpłatne przekazanie informacji, dzięki której zaplanujesz wymarzone wakacje z hiszpańskim. Znajdziesz tu propozycję kursów od 70 szkół z Regionu Andaluzji, wraz z bezpośrednim kontaktem do szkół. Extenda - Agencja Promocji Regionu Andaluzji, została powołana przez Rząd Autonomiczny regionu. Jesteśmy jednym z kilkudziesięciu rozrzuconych po świecie zespołów, które łączą swoją pracę z prawdziwą pasją.